Yemek yeme problemleri, arkasından gelen olumsuz tutumlar ve sonrasında ezberlemiş, öğrenilmiş olumsuz cümleler. Yemeğini yemeyen yada bitirmeyen çocuğa "o tabak bitecek" çıkmazı ile işlerin iyice karıştığı, yemek saatlerinin keyifsiz dakikalara dönüştüğü durumlar.
Sevgili aileler yemek masası bizim için birlik ve beraberliği ifade eder. Yemek yemenin ötesinde ailenin bir arada bulunduğu, sohbet edebildiği muhteşem dakikalardır. Ancak okulöncesi dönemde yaşanan, çocukların yemek yemek istememe yada az yeme davranışlarına karşı ailelerin takındığı olumsuz tutumları mercek altına almak istiyorum. Bugün yeme problemlerinin, yemek alışkanlıklarının, duygusal doyumun kazanılmamasının bir çok nedeni, kökeninde yaşanan olumsuz tecrübelerden kaynaklanmaktadır.
Neler Yapılabilir?
👉 Abur-Cubur : İlk dikkat etmemiz gereken konu öğünler arasında çocuğa sunulan "abur cubur" tarzı yiyeceklerdir. İştahınızın bir tatlı ile kesildiğini düşündüğünüzde, belki de bir kaç saat yemek yemeyi sizlerde reddediyorsunuzdur. Peki ailenin akşam yemeği saatinden biraz önce çocuğa verilen bisküvi ve çikolatanın onun iştahını kapattığını düşünmek aslında işleri çözen ilk düğümdür.
👉 Porsiyon : Bu konu içinde çok ince nüansları barındıran bir konudur. Bir akşam yemeği sofrasında olduğumuzu düşünelim sizin için önünüze gelen tabak taşma noktasında. İştahınız olsa bile görselin sizi etkileyeceği de bir gerçek. Çocuklar içinde bu geçerlidir. Çocuklarınıza kendinize koyduğunuz porsiyonla aynı ölçüde koymamanızı öneririm. Çocuğun ortalama yumruğu kadar bir ölçüde yemeği koyun. Çocuk tabağını bitirme mutluluğunu yaşasın ve 2. isteme eğilimi göstersin. Bu sayede çocuk yemek yeme - doyma - keyif alma duygularını tadacak, yemeği annesi mutlu olduğu için yada bir ödül kazanmak için değil, gerçekten acıkma, doyma gibi duygularla deneyimleyecektir.
👉 Yardımsız Yeme: Okulöncesi dönemde çocuğun ince motor gelişimi nedeniyle dökme, kaşık çatalı kavrayamama yaşanabilmektedir. Kıyafetlerin, masanın kirlenmesi hayatın yoğun şartlarına ek bir iş olarak görülmekle birlikte ebeveynlerde "ben sana yedireyim" davranışı görülmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki yediğinin farkına vararak, tv, tablet karşısında değil bir birey gibi masada var olarak yiyen çocuğun kişilik gelişimi de doğru orantıda beslenecektir.
👉 Fikirlere Saygı: Çocuklar bazı besinleri yemek istemez, tatlarını beğenmezler. Bu tarz durumlarda çocuğun özellikle "çenesini tutarak" zorla yedirme davranışı gösterdiğinizde belki karnını doyurduğunuz çocuğun, kişiliğini özgüvenini zedelemiş olursunuz. Kendine güvenen, fikirleri olan çocuklar yetiştirmek isterken, yaptığımız bu tutumlar maalesef çocukların duygusal gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Yumurta yemeyen çocuğa, çorbada, kekte yumurta besinini kazandırabilirsiniz.
Yemediği besini farklı sunumlar ile en azından tadına bakma şevkini yakalayabilirsiniz.
Bu örneklerdeki gibi "irade" ön plandadır. Zorlama kesinlikle yoktur.
👉Rutin Oluşturmak : Yemek saatlerini mümkün olduğu kadar aynı zaman diliminde gerçekleştirin.
👉Rol Model : Beslenme konusunda yaşantınızla çocuğa örnek olun. Sebzelere karşı ön yargısı olan ebeveyninden "ben bunu yemem" gibi cümleler duyan çocuktan besinlere karşı yeni tatlar deneme davranışı göstermesini beklemek zordur. Söylem ve davranışlarımızın tutarlı olması koşulu ile beslenme konusundaki yaklaşımlarımızın da örnek olması son derece önemlidir.
👉Beraber Planlama: Öğün konusunda çocuğu motive etmek için, yemek seçimini beraber yapmak, market alışverişinde çocuğa sorumluluk vermek, masa hazırlama da yardım istemek, çocuğu yemek konusunda sürece dahil ederek motive edecektir.
Sevgiyle Puantiyem'de kalın.
Yorumlar
Yorum Gönder
YORUMLARINIZ