Ana içeriğe atla

Çocuklarda El Göz Koordinasyonu

 El - göz koordinasyonu bireyin gözleri ile algıladığı bilgiyi işleyerek, vücut dinamikleri ile senkronize olarak kullanımını gerektiren aktivitelerdir. Gözlerimize ulaşan uyaranın işlenerek, bedende istenilen düzey ve şekilde yansıması karmaşık bir bilişsel beceridir. Beyin gelişimine paralel olarak bebeklerde ilk 6. aydan itibaren nesneleri kavrama davranışı görülmektedir.  Burada göz kadar küçük kas gelişimi de aktif olarak sürece dahildir. Bebeklerin doğduklarında 30-40 cm ilerisine kadar görebildiklerini hatırlatarak, boyun gelişimiyle beraber, etrafa dönme gibi hareket becerileri eşliğinde görme daha fonksiyonel bir hal alır. Ebeveynlerin özellikle 5. aydan itibaren el göz koordinasyonunu takip edebilmesi önemlidir. Bebeğin çıngırak, pelüş oyuncaklarını kavrama çabası, kucağınıza aldığınız zaman elinizi yüzünüze değdirme davranışları olacaktır. 

El göz koordinasyonu yürüme, koşmadan, günlük yaşam becerilerimizi oluşturan su içme, kıyafet giyme, diş fırçalama, top yakalama - atma gibi bir çok davranışı kapsamaktadır. El göz koordinasyonunun gelişmesi çocuğun kendi işlerini yapabilmesi ve sosyal yaşamda başarılı olması ile doğru ilişkilidir. 

Okulöncesi dönemde yapılan kavrama, yırtma, buruşturma, yapıştırma, kesme gibi aktiviteler el göz koordinasyonunu destekler niteliktedir. Özellikle okulöncesi dönemde çocuklarda beceri gelişimi için fiziksel aktivitelerin önemi de büyüktür. Çoğu çalışma koordinasyon gelişimi ile bedensel hareket içerikli spor, egzersiz çalışmalarının bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Görsel uyaranların beden ve zihin uyumu içerisinde uygun motor cevaplarını ortaya koyabilme becerisi çocuğun uygun uyaranlara maruz kalması ile mümkündür. 

Okulöncesi Dönemde El Göz Koordinasyonu Nasıl Desteklenir?

👉 Gazete, kağıt yırtma çalışmaları. Önce büyük parçalar daha sonra küçük parçalara ayırma çalışmaları

👉 İpe boncuk dizme, makarna dizme çalışmaları

👉 Boyama çalışmaları. Sınırsız ve daha sonra sınırlı boyama çalışmaları

👉 Sulu boya fırçasını kavrama 

👉 Oyun hamurlarını yuvarlama, parçalama, şekil verme çalışmaları

👉 Düğme ilikleme çalışmaları

👉 Parmak oyunları, puzzle oyunları

👉 Noktaları birleştirme, eşini bulma oyunları

👉 Parçalı oyuncakları birleştirme, renk şekillerine göre gruplama çalışmaları

👉 Hedefteki çizgileri kesme- makas çalışmaları

👉 Bedensel faaliyetler basket, tenis, futbol vb. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...