Ana içeriğe atla

Çocuklarda Gecikmiş Konuşma

Gecikmiş konuşma sanılandan aksine birden farklı nedene bağlı olarak  gelişebilir. Çocukların bilişsel gelişimlerine  paralel olarak yol alan dil gelişimi, alıcı dil dönemi ve ifade edici dil dönemi olmak üzere iki başlık altında değerlendirilir. Çocukların erken dönemde ekran ile tanışmaları ifade sürecini olumsuz olarak etkilemektedir. Çünkü ekranda etkileşim yoktur. Bu nedenle özellikle 3 yaş altındaki çocukların akran ile tanışmamalarının son derece önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

 Gecikmiş konuşmanın nedenleri ne olabilir?

👉 Uyaran eksikliği

👉 Özellikle 3 yaş altında ekrana maruz kalma

👉 Duygu bütünleme sorunları

👉 Yaygın gelişimsel bozukluklar

👉 İşitme kaybı

👉 Nörolojik problemler vb.


Gecikmiş Konuşmada Ne Yapılmamalı?

🌟 Daha küçük elbet konuşur şeklinde bir düşünceye kapılmamalı

🌟 Babası, dayısı da vb. geç konuştu nedenlerine bağlanmamalıdır.

Gecikmiş Konuşmada Ne Yapılmalı?

💫 Çocuk Psikiyatrisi ile görüşülmeli

💫 Diyalog içeren etkileşimli oyunlar oynanmalı

💫 Sıralı oyunlar, duygu oyunların oynanmalı

💫 Taklit aktivitelerine yer verilmeli

💫 Ekran süresi kontrol altında tutulmalı

💫 Günlük yaşamda kitap okuma aktivitelerine yer verilmeli.

Kreşe Göndermeli miyim?

👉 Konuşması gecikmiş çocuğun öncelikle gelişim takibinin yapılması gerekmektedir. Bunun için mutlaka çocuk psikiyatrisi ile iletişime geçmenizi öneriyorum.
👉 Konuşmanın gecikme nedenlerine göre yol alınmalı,
👉 Kreşe göndermek ana problemin bulunmasından sonra destek niteliğinde olmalıdır.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...