Her birimizin sevgi sözcüğüne karşı bir anlatımı, hikayesi vardır. Sevildiğimizi hissettiğimiz en önemli an hangisidir? diye bir soru yönelttiğimizde sevginin yanında gurur duygusu, onore olmak, değerli hissetmek gibi duygular da eşlik eder. Peki ne oluyor da sevmek, sevilmek duygusu her birimizde farklı çağrışımlar yapıyor?
Değerlerin temellerinin atıldığı çocukluk yıllarımızı düşünelim.
💫Hata yaptığımızda ebeveynlerimiz nasıl tepki verdi?
💫Ailemizde sevildiğimizi hissettik mi?
💫Ailemizin sevdiği kişi yada aktiviteler nelerdi?
💫Aile içi iletişimde anne babamız en çok hangi sevgi sözcüklerini kullanırdı?
💫Çevremiz tarafından takdir edildik mi?
💫Anne babamız birbirlerine sevgi sözcükleri kullanır mıydı?
Sayısız soru ile geçmişte sevgiyi nasıl öğrendiğimiz ve nasıl beynimize kodladığımız esas konudur. Çünkü bu değeri rol model bularak ve kendimizde yorumlayarak davranış olarak ortaya koymaktayız. Çevresel şartlarla beraber gelişen tutumlarımız, bizlerin değerleri nasıl yaşadığımızın en büyük göstergesidir. Örneğin, annesi tarafından her sabah sevgiyle uyandıran ve gününü iyi geçirmesi konusunda güzel dilekler duyan çocuk, takdir edilen, dinlenen, hata yaptığında konuşarak yol gösterilen çocuk yetişkinlik döneminde sevgiyi iletişim yönüyle sık kullanmaya başlayacaktır. Başka açıdan sürekli olarak arkadaşları ile kıyaslanan çocuk, değerli hissetmek duygusundan yoksun bırakıldığı için yetişkinlik döneminde kıskançlık, öfke gibi duygulara maruz kalacaktır. Burada ki önemli nokta önce bizim neler hissettiğimiz ve bu duruma karşı nasıl bir davranış geliştirdiğimizdir.
Çocuğa Sevgi Değeri Nasıl Kazandırılır?
👉Çocuğun davranışları, söylemleri ile sevgini arasında bağlantı kurmayın. Örneğin "oyuncaklarını topladığın için seni çok seviyorum" demeyin. İstenilen koşulsuz sevginin hissedilmesidir.
👉Çocuğu dinlerken yargılama, dalga geçme gibi tutumlardan uzak durun.
👉Mutlaka düzenli olarak oyun onayın, kaliteli vakit geçirin.
👉Doğaya, canlılara karşı sevginizi hem söylemleriniz hem de davranışlarınızla gösterin.
👉Bitki yetiştirin, hayvan besleyin, sıraya girin, yerlere çöp atmayın, bedeninize iyi bakın. Sevginin sadece birbirimize olan tutumlarımızla değil, dış dünyaya karşı duyarlılığımızla da olduğunu hissettirin.
👉"Teşekkür ederim, Bugün çok güzel görünüyorsun, Seninle oyun oynamak çok keyifli" gibi cümlelerle duygularınızı yansıtarak örnek olun.
👉Övün ve onore edici cümleler kullanın.
👉Çocuğu başkaları ile kıyaslamayın.
Şüphesiz insanın kendini en iyi hissettiği duygulardan biri olan sevgi, insanları birbirine bağlayan, toplumla kişi arasında köprü oluşturan, kişinin özgüven, öz benlik gelişimini destekleyen, insanlara iletişim becerilerini yönlendiren bir değerdir. Çocukların bu değeri sizden koşulsuz sevgi olarak öğrenmesine zemin hazırlayın.
Sevgiyle puantiyem'de kalın.
Şu yazıda bir yerin altını çizmek istesem hepsini işaretlemem lazım çok çok önemli konular bilinmeden yapılan yanlışlar ve çocukların hayatlarına etkisi
YanıtlaSil