Ana içeriğe atla

Çocuklarda Özdenetim Kazanımı

Hepimiz yaşantımız içinde arzu, sevinç, mutluluk, öfke gibi sayısız duyguyla karşılaşır ve bu duyguları yönetmeye çalışırız. Duygularımızın yerinde ve zamanına göre dışa vurumunu yapmak arzusu içinde oluruz. Burada kendi kendinizi kontrol etme ve harekete geçirebilme unsurları yani özdenetim vardır.  Davranışlarımızı zihinsel, duygusal, fiziksel ve sosyal boyutları ile ele alıp uygunluk düzeyini özdenetim sayesinde denetleyebiliriz. Çocuklarda özdenetim kazanımı ancak erken dönemde uygun uyaran ve ortamlarla mümkün olabilmektedir.
Özdenetim bireyin kişiliğinin biçimlenmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda kazandırılmak istenen bir çok değerinde temelini oluşturmaktadır. Bu duygunun gelişimi uzun ve yavaş bir süreçtir. 
Özdenetim becerisi çocuğun yaşıyla orantılı olarak daha hakim bir yapıya bürünür. 

💯 3_ 4 yaş aralığındaki çocuklarda dürtü kontrolü zordur ve gelişimi çaba gerektirir. Okulöncesinde dürtü kontrol için kurallı oyunlar yada kutu oyunları güzel bir başlangıç olabilir. Buradaki ana hedef oyun da çocuğun sırasını beklemesi, duygularına hakim olabilmesidir. Daha erken dönemde oynanan "deve- cüce" ," kulaktan kulağa" oyunları da bekleme , dürtü kontrolü ve çocuklarda özdenetim kontrolü için güzel örneklerdendir. Oluşturacağınız ev oyunlarında sıra beklenme konusunda sizin de iyi rol model olmanız oldukça önemlidir.

Özdenetim Sayesinde Çocuk;

👉 Kendini keşfeder. Duygularının farkındadır. 
👉 Duygusal tepkilerini kontrol etme çabasındadır.
👉 Kendine zarar verecek olay yada hareketlerin bilincinde olarak, uzak durması gereken davranışların farkındalığına sahiptir.
👉 Karşılaştığı problemleri anlama, çözüm yolları bulma ve uygulama becerisine sahiptir.
👉 Sabır duygusu gelişmiştir. 
👉 Dikkat süresi uzundur.

Hangi Tutumlar Özdenetim Gelişimini Engeller

🌟 Tutarsız anne baba tutumları
🌟 Aşırı müdahale içeren tutum ve davranışlar
🌟 Çocuğun duygularının hiçe sayılması, duygularına saygı duyulmaması.
🌟 Çocuğun her istediğinin anında koşulsuz yerine getirilmesi.
🌟 Çocuğa sorumluluk verilmemesi.
🌟 "Sen yapamazsın", "Sen bilemezsin" gibi küçük düşürücü, onur kırıcı ve iç motivasyonu düşürücü söylemlerde bulunmak özdenetim gelişimini engellemektedir.

💯Bu bilgiler ışığında çocuklara değer verildiği, saygı duyulduğu ortamlarda uygun uyaranları sunarak onların özdenetim gelişimini destekleyebiliriz.
Sevgiyle Puantiyem'de kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...