Ana içeriğe atla

Aşırı Koruyucu Ebeveyn Tutumu

Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren kendisine bakan, kendisi ile ilgilenen ebeveynleri ile aralarında kuvvetli bir bağ kurarlar. Çocuk gelişim dönemlerinde anne ve babasını rol model almaya başlar ve bir nevi onları taklit eder. Bu süreçte ebeveynler bazı tutum ve davranışlar sergilerler. Ancak bu davranışlardan biri olan aşırı koruyucu ebeveyn tutumu maalesef çocukların gelişimini ve ebeveynleri olumsuz etkiler. 
Aşırı koruyucu anne baba tutumu, gereğinden fazla kontrolü ve müdahaleyi kapsar. Toplumumuzda bu tutumun "çok ilgili anne baba" olarak yansıması olsa da aslında durum hiç de göründüğü gibi değildir. Ebeveynlerin bebek kayıpları, uzun süre çocuk sahibi olamama durumları, ebeveynlerin kendi çocukluk dönemlerinde sevgiden uzak yetişmeleri yada eşlerin birbirleri arasındaki yanlış iletişimden kaynaklı oluşan davranışlar bu tutumu sergileme nedenleri arasındadır. 
Bu tutumda anne baba sürekli olarak çocuğa müdahale eder. Koşma, aman düşersin, ben yediririm gibi davranışlar ve söylemler sık sık yaşanır. Ebeveyn sürekli kontrol eden, çoğu zaman engelleyen tutumlar takınır.
Çocuğu bebek gibi görmek, çocuğu kimlik olarak "bebekleştirmek", aşırı koruyucu tutumun bir diğer özelliğidir. 

Ebeveyn çocuğa karşı şu tutumları sergileme eğilimindedir;

👉 Yemek yiyebilmesine karşı, yemek yedirme
👉 Kıyafet seçimi ve giydirmeyi üstlenme,
👉 Başkalarının yanında çocuğun fikrini almadan beyanda bulunma,
👉 Çocuğun ödevlerini yapma,
👉 Sorumluluk vermek istememe,
👉 Gece çok sık olarak kontrol etme,
👉 Kendi yatağında yatan çocuğu yanında yatmasını için istek de bulunma davranışlardan bazılarıdır.

Aşırı Koruyucu Tutumlarda Çocuklar Neler Yaşar;

🌟 Bu tutumlara maruz kalan çocuk aşırı bağımlı davranışlar sergiler.
🌟 Yeni ortama adapte olması güçleşir.
🌟 Arkadaş ilişkileri zayıflar, kendini ifade etmede çekingen davranışlar sergiler.
🌟 Bağımsız davranmada sıkıntılar yaşar, hep onay alma ihtiyacını hisseder.
🌟 Duygusal kırıklıkları olur.
🌟 Her şeyi ebeveyninden ister. Olumsuz durumlarda ağlama, mız mız davranma davranışları görülür.
🌟 İnisiyatif kullanma konusunda çekingendir.
🌟 Reddedilme korkusu yaşar.
🌟 Karar verme, karar alma süreçlerinde desteğe ihtiyaç duyar.

Bu tutum çocuğu olumsuz etkilediği gibi, tutuma sahip olan ebeveyni de olumsuz etkiler. Çünkü bir zamandan sonra ebeveynde tükenmişlik, yorgunluk, bitkinlik görülebilir. Çocuk ise özgüven konusunda sıkıntılar yaşar.
Mutlu ebeveyn ve mutlu çocuklar için yapacağımız müdahalelerin yerinde ve kararında olmasına gayret edelim.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...