Ana içeriğe atla

Geri Dönüşüm Etkinliği ile Hangi Değerler Kazandırılabilir

Günümüz dünyasının sorunlarından olan tüketim çılgınlığı, çevreye ve doğaya karşı bilinçsiz tutum ve davranışlar yaşamımızı ve dünyamızı tehtit eden unsurlardandır. Yaşadığı çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek için ebeveynlerin iyi rol _ model olmaları ve bilinçli davranışlar sergilemekleri rehber niteliğindedir. Yazılarımda hep belirttiğim gibi eğitim ailede başlamaktadır. Yapacağımız uygun etkinliklerle bu bilincin kazandırılması noktasında yol katedebiliriz. Evde yapabileceğimiz geri dönüşüm etkinligi ile çevre ve doğa olaylarına dikkat çekmek, canlılara karşı sevgi bilinci kazandırmak, küresel sorunlara farkındalık oluşturmak mümkündür.


Etkinlik adı : Kullanılmış pet şişeler ile kukla yapımı
Malzemeler : Süt kutuları, şişeler, kapak, düğme, boya malzemeleri, karton, yapıştırıcı vb.
Yaş grubu : 4 _ 6 yaş
Uygulama : Evlerde kullanılmış /biten materyalleri dönüştürülecegi haberi ile etkinliğe başlayabilirsiniz. Bu süreçte geri dönüşüm hakkında bilgi verip, simgesini gösterebilirsiniz. 
✨ Etkinlik yapacağınız günü belirleyip, o güne kadar materyal toplama süresini başlatabilirsiniz. Uygun materyaller için bir alan, kutu, poşet belirleyebilirsiniz.
✨ Etkinlik gününde toplanan materyaller hakkında konuşabilir, gerçekten ihtiyacınız var mıydı? gibi sorularla tüketim konusunda bilinç sağlayabilirsiniz.
✨ Çöplerin doğada kaybolma süresi, deniz kirliligi hakkında farkındalık sağlayabilirsiniz.
✨ Etkinliği yapma aşamasında, etkinliğe katılacak aile fertleri ile aynı ortamda şişe yada kutuları boyayarak sürece başlayabiliriz. Şişe yada kutular insan figüründe tasarlanacaktır. Kağıt parcalarindan yüz, iplerden saç tasarlayabilirsiniz. Örneğin 👇👇👇
Kuklalar yapıldıktan sonra, kuklalara isim verebilir. Geri dönüşüm hakkında sohbet ettirebilirsiniz. 

Geri Dönüşüm Etkinliğinin Çocuğa Katkıları

👉 Geri dönüşüm hakkında bilgi sahibi olur.
👉 Çevre sorunları ve doğa olayları hakkında farkındalığı gelişir.
👉 İhtiyaç kadar tüketim konusunda bilinçlenir. 
👉 İşbirliği, sevgi, yardımlaşma değeri gelişir.
👉 Enerji tasarrufu hakkı bilgi sahibi olur.
👉 Duyarlılık bilinci artar.
👉 Yaratıcılığı desteklenir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...