Ana içeriğe atla

Çocuklarda Küçük Kas Gelişimi Nasıl Desteklenir?


El _ parmak kaslarının hareket ve gelişimini içeren, ince motor gelişimi okulöncesi dönemde uygun etkinlik ve uygulamalarla desteklenebilir. Çocuklarda kaşık, çatal kullanımı, saç tarama, diş fırçalama, ayakkabı bağcığı bağlama, makas, kalem, boya kullanımı ince motor gelişimi ile doğrudan ilişkilidir.
Bu eylemler aynı zamanda el_ göz koordinasyonu ve dikkat de gerektirmektedir. Koordinasyon çalışmalarını önümüzdeki yazılardımda ayrıntılı olarak ele alacağım.
Küçük Kas Gelişiminin Yaşlara Göre Özellikleri
👉 2 yaş sonrası küçük kas gelişimi hızlanmaktadır. Denge ve koordinasyon aktif olarak gelişmeye devam eder. Bloklarla küçük kuleler yapabilir ve kalın sayfalı kitaplari çevirebilir. 
👉 3 yaş Basit puzzle yapabilir. Kule yapımında blok sayısı 10 a kadar çıkabilir. Kağıdı yetişkin yönlendirmesi ile 2 ye katlayabilir. Detaysız insan resmi çizebilir. Basit şekilleri kağıt üzerinde kopyalayabilir. ( Örneğin düz çizgi)
👉 4 yaş Kurmalı oyuncakları çalıştırabilir. 3 bölümlü adam resmi / insan resmi çizebilir. İpe boncuk dizme etkinliklerine katılabilir. Oyun hamurlarını şekil verir.

👉 5 _ 6 yaş Adını kopyalayarak yazar. Rakamları yazar. İnsan resmini ayrıntılı olarak çizebilir.( Kirpik, saç, parmaklar vb )
Kağıt katlama etkinliklerinde başarılıdır.

Peki Küçük Kas Gelişimini Nasıl Destekleyebiliriz?
Özellikle 3 yaşta yırtma çalışmaları çok önemlidir. Gazete kağıtlarını başlangıçta büyük, daha sonraki günlerle minik parçalara ayırmak parmak kasları için önemlidir.
✨ Tahta blokları yatay ve dikey olarak dizmek küçük kas gelişimini destekleyeceği gibi el_göz koordinasyonun da gelişmesini sağlayacaktır.
✨ Evde kolaylıkla yapabilecegimiz oyun hamuru ile oyun oynamak; yoğurma, koparma, yuvarlama, şekil verme  etkinlikleri oldukça yararlıdır.
✨ Puzzle oyunları, ipe boncuk dizme, makarna boyama ve faaliyet olarak kullanma, parmak oyunları oynama küçük kas gelişimini destekleyecektir.
✨ Günlük yaşamda bezelye ayıklama, maydanoz ayıklama gibi mutfak etkinliklerde çocuklardan yardım almak hem sorumluluk duygusunun gelişmesini, hemde kas gelişimini olumlu anlamda etkileyecektir.
 
💯 Boya _ kalem ile yeni tanışacak olan küçük yaş grubunun kalemleri kalın tercih edilerek, ilerleyen yaşlarda ( 5_ 6 yaş) normal formlarda kalemlere geçilebilir.

Günlük yaşam içindeki durum ve etkinlikleri  fırsata çevirerek, çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun sorumluluklar vererek onların gelişimini destekleyebilecegimizi unutmayalım.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...