Bu eylemler aynı zamanda el_ göz koordinasyonu ve dikkat de gerektirmektedir. Koordinasyon çalışmalarını önümüzdeki yazılardımda ayrıntılı olarak ele alacağım.
Küçük Kas Gelişiminin Yaşlara Göre Özellikleri
👉 2 yaş sonrası küçük kas gelişimi hızlanmaktadır. Denge ve koordinasyon aktif olarak gelişmeye devam eder. Bloklarla küçük kuleler yapabilir ve kalın sayfalı kitaplari çevirebilir.
👉 3 yaş Basit puzzle yapabilir. Kule yapımında blok sayısı 10 a kadar çıkabilir. Kağıdı yetişkin yönlendirmesi ile 2 ye katlayabilir. Detaysız insan resmi çizebilir. Basit şekilleri kağıt üzerinde kopyalayabilir. ( Örneğin düz çizgi)
👉 4 yaş Kurmalı oyuncakları çalıştırabilir. 3 bölümlü adam resmi / insan resmi çizebilir. İpe boncuk dizme etkinliklerine katılabilir. Oyun hamurlarını şekil verir.
👉 5 _ 6 yaş Adını kopyalayarak yazar. Rakamları yazar. İnsan resmini ayrıntılı olarak çizebilir.( Kirpik, saç, parmaklar vb )
Kağıt katlama etkinliklerinde başarılıdır.
Peki Küçük Kas Gelişimini Nasıl Destekleyebiliriz?
✨ Özellikle 3 yaşta yırtma çalışmaları çok önemlidir. Gazete kağıtlarını başlangıçta büyük, daha sonraki günlerle minik parçalara ayırmak parmak kasları için önemlidir.
✨ Tahta blokları yatay ve dikey olarak dizmek küçük kas gelişimini destekleyeceği gibi el_göz koordinasyonun da gelişmesini sağlayacaktır.
✨ Evde kolaylıkla yapabilecegimiz oyun hamuru ile oyun oynamak; yoğurma, koparma, yuvarlama, şekil verme etkinlikleri oldukça yararlıdır.
✨ Puzzle oyunları, ipe boncuk dizme, makarna boyama ve faaliyet olarak kullanma, parmak oyunları oynama küçük kas gelişimini destekleyecektir.
✨ Günlük yaşamda bezelye ayıklama, maydanoz ayıklama gibi mutfak etkinliklerde çocuklardan yardım almak hem sorumluluk duygusunun gelişmesini, hemde kas gelişimini olumlu anlamda etkileyecektir.
💯 Boya _ kalem ile yeni tanışacak olan küçük yaş grubunun kalemleri kalın tercih edilerek, ilerleyen yaşlarda ( 5_ 6 yaş) normal formlarda kalemlere geçilebilir.
Günlük yaşam içindeki durum ve etkinlikleri fırsata çevirerek, çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun sorumluluklar vererek onların gelişimini destekleyebilecegimizi unutmayalım.
Sevgiyle Puantiyem'de kalın.
Yorumlar
Yorum Gönder
YORUMLARINIZ