Ana içeriğe atla

Okulöncesinde Scamper Tekniği

Okulöncesi dönemde çocukların yaratıcılıkları konusunda onları desteklemek, uygun etkinlik ve faaliyetler sunmak oldukça önemlidir. Okulöncesi dönemde Scamper Teknigine çok yönlü düşünmenin aktif olduğu, öğretici aynı zamanda eğlenceli bir aktivitedir. Alt yapısında okulöncesinde çocuğun yaratıcılığının desteklenerek, hayal kurabilmesi, farklı düşünebilmesine, bir ürün yerine başka bir ürün koyabilmesi, özgün ürün ortaya çıkarabilmesi özellikleri arasındadır. Felsefesinde " her fikir başka bir fikirden doğar" düşüncesi hakimdir. 

Scamper Teknigi Ne Demek?

İngilizce 7 kelimenin baş harfleri ile oluşmuş bir isimdir. Kelimelerin Türkçe karşılığını gelin beraber öğrenelim,
S 👉 yer değiştirme
C 👉 birlestirme
A 👉 uyarlama
M 👉 degistirme
P 👉 yerine koyma
E 👉 yok etme
R 👉 tersine çevirme/ yeniden düzenleme

Bu teknikte çocuğa sorular sorarak, beyin fırtınası temelinde çocuğun kendini ifade etmesi sağlanır.

Scamper Teknigi Örnek Uygulama Soruları:

💫 Komik bir şapka yapmak istesen, nasıl tasarlardın?
💫 Ayakkabı diye bir şey olmasa, dışarı çıkarken ayağını nasıl korurdun?
💫 Trafikte kırmızı ışığın rengini değiştirmek istesen hangi renk olmasını isterdin? Neden?
💫 ................ bu konuda bize başka kim yardımcı olabilir?
💫 Arabaya olan ihtiyacımız nasıl azalabilir?
💫 Diş fırçası olmasa dişlerini nasıl fırçalardın?
💫 Herkesin seni dinleyebileceği bir mikrofonun var. Ne söylemek isterdin?
💫 Çocuklar en çok neye üzülür?

gibi bir çok soru çeşidi ile çocuğa çok yönlü düşünebilmesine fırsatlar vererek, yaratıcı düşünmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...