Ana içeriğe atla

Okulöncesinde Okuma_Yazma Alışkanlığının Temelleri Atılabilir mi?

Hemen cevaplandırmak gerekirse, evet. Okulöncesi dönemde mektup arkadaşı etkinliği bu kazanımın kazandırılması noktasındaki örneklerden sadece bir tanesi. Mektup, insan yaşamıyla yakından ilişkili bir türdür. Konu sınırlaması olmayan, günlük yaşamda aktarmak istediğimiz duygu, düşünce ve durumların yansıtılması durumudur. Nitelikli insan yetiştirme; kendini tanıyan, duygularının farkında olan, evrensel sorunlara duyarlı, problem çözebilen gibi bireysel özelliklerin çok yönlü olması istemi ve çabaları her geçen gün artmaktadır. Bu durum bireysel, toplumsal ve ulusal düzeyde bir istekdir.
Peki okuma _ yazma bilmeyen çocuk nasıl mektup arkadaşı edinebilir?
Bu başlığı hemen bir örnek ile açıklayalım. Yürümek doğumdan hemen sonra aktif olan bir eylem değildir. Bunun için önce kaba motor gelişiminin uygun noktada olması gerekir. Bu yüzden önce kas kontrol, itme, tekme atma, emekleme daha sonra yürümeyi görmekteyiz. İşte aynı bu örnekteki gibi bizde uygulamayı en baştan alacağız. 
Yakın çevrenizden ( yeğen, arkadaş vb.) bir kişi belirleyerek sürece başlayabilirsiniz. Çocuk bu belirleyeceğiniz kişiye mektubu resimlendirerek yansıtacak. Yani mektuplar resim olarak sahiplerine ulaşacak. 
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi yürümek için emeklemeye başlayacağız.
Bu etkinliğin çocuğa nasıl bir yararı olur?
👉 Okuma _ yazma alışkanlığının temelleri desteklenecektir.
👉 Planlı düşünme,
👉 Duygularını resim olarak yansıtabilme,
👉 Neden _ sonuç ilişkisi kurabilme,
👉 Resimleri yorumlayabilme, analiz edebilme,
👉 Hayal gücünü destekleme,
👉 Çocuğun kendini tanıması ve keşfetmesini sağlama,
👉 Hayal gücünü destekleme,
👉 Psikolojik, zihinsel ve sosyal gelişimini destekleme ve en önemlisi kendini gerçekleştirmesine katkı sağlayacaktır.

Bu etkinliğin sosyal boyutta da bir çok katkısı bulunur. Mektubun ebeveyn kontrolü ile gönderilmesi sürecinde, mektubun sahibine nasıl ulaşacağı noktasındaki aktarımlar sayesinde mantık örüntüsü oluşturan çocuk, aile içi bağların gelişimi, arkadaş olma, dostluk, iletişim becerisi de kazanmış olur. Durumu içselleştirmesi ile arkadaşlık değeri gün yüzüne çıkar. Kendine gelecek olan mektubun beklenmesi sürecinde de sabır duygusu desteklenmiş olacaktır.

Sevgili anne babalar çocuklarınızın bu değerleri deneyimlemelerine ve içselleştirmelerine fırsatlar verin.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın .

Yorumlar

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...