Ana içeriğe atla

Çocuklarda Zaman Kavramı Kazanımı


Okulöncesi dönemde zaman kavramını çocuğa uygun uyaran, aktarım ve etkinliklerle kazandırmak mümkündür. Özellikle rakamları tanımadıkları, saati bilmedikleri dönemde, günlük yaşam içindeki olgu ve durumları fırsata çevirmek yerinde olacaktır. 

Peki bu konuda neler yapabiliriz?

Gece_gündüz oluşumunu doğada incelemek farkındalığı ile başlayabiliriz. Bu farkındalığın oyunlar ile desteklenmesi önemlidir. Unutulmamalıdır ki yaparak yaşayarak öğrenme en kaliteli öğrenme yöntemidir. Çocuğa aktarılan bilgiden sonra pekiştireç uygulamak yerinde olacaktır. Ebeveny yönlendirmesi ile ellerimizden yardım alarak, gece deyince yüzü kapatmak. Gündüz deyince açmak bu oyunlardan sadece biridir .
Sadece sözel anlatımlarla değil, görsel uyaranlar ile farklı zeka alanlarına yönelik yapacağınız etkinlikler bilginin çeşitliliği anlamında da büyük öneme sahiptir. Ebeveyn destegi ile yapılabilecek gece_gündüz panosu hazırlamak, hem eğlenceli hem bilgilendirici olacaktır. Gazete, dergi gibi dokümanların uygun resimlerin bu panoya yapıştırılması, resim yapılarak bu panoya asılması, aile içi iletişim ve işbirliğini de destekleyecek niteliktedir.
Çocuklara herhangi bir konuda verilecek süre kum saati ile sembolize edilebilir. Örneğin söylemlerimiz, _ Kum saati tamamlanınca seninle ilgileneceğim. _Kum saati tamamlanana kadar oyuncakları toplayalım şeklinde olursa, günlük rutin işlerin yapılmasında da teşfik edici ve sabır göstermesine yardımcı olacaktır.
Kum saati yoksa saatin yelkovan'ından yararlanarak zaman belirlenebilir. Örneğin, _Yelkovan 5 in üzerine gelinceye kadar pijamalarimizi giyme oyunu oynayalım gibi. Burada rakamlarında oyun yoluyla öğretilmesi sağlanmış olacaktır.
Haftanin günlerini belirten bir tablo yapıp uygun bir stecker ile hergun ilerleme sağlamak, günlerin öğrenilmesi anlamında çok yararlı olacaktır. Bu etkinlik mevsimlere de yansıtılabilir.
Mevsimler konusu aktarımında sadece havada meydana gelen olaylar değil aynı zamanda kıyafetlerde ki değişim gibi kategorileştirebilecek etkinlikler çocuğun çok yönlü düşünebilmesine de katkı sağlayacaktır.
Yazlık_ kışlık kıyafetlerin ayrımının çocuklarla birlikte yapılması işbirliği değerini destekleyici nitelikte olacağı kadar, mevsimlerin özelliklerinin kavranmasıda da etkili olacaktır.

Sevgiyle kalın Puantiyemde kalın...

Yorumlar

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...