Ana içeriğe atla

Çocuğunuz Çok Mu Sabırsız?

Sabır duygusunu okulöncesi dönemde çocuğun yaş ve gelişimine uygun etkinlik, oyun ve olumlu rol model olarak geliştirmek mümkündür. Öncelikle kendimize soralım;
 *Çocuğumuzun olduğu ortamda, arabada sizi bekleten eşinize / arkadaşınıza kornaya basarak, bağırarak tepki veriyor musunuz?
* Aile sofrasına önceden oturup yemek yiyor musunuz?
* Konuşma sırasında sabırsız davranıp söz kesiyor musunuz?
Biz ne kadar sabırlıyız?  Çocuğumuza sabır duygusunu sağlıklı öğretebiliyor muyuz?

💯 Sabır duygusu sonradan öğrenilen bir olgudur. 3 yaş sonrası rahatlıkla sabır ve sabırlı davranışlar hakkında sohbet edebilirsiniz.
Hangi farkındalıklara sahip olmamız gerekir,
👉  Sabırlı ol" cümlesi yerine bu eylemi sizlerden öğrenmesi gereklidir. Sabırlı ol cümlesi ile çocuktan sabır göstermesini beklemek yanlış olur. İletişim sürecinde kendisinin sözünün kesilmeden dinlendiğini bilen çocuk, sabrı karşı tarafın davranışıyla deneyimlemiş olur.
👉 Sabır ve zaman kavramı birbiyle ilintilidir. Okulöncesi dönemde çocuklara örneğin; 2 saat sonra gideceğiz gibi cümlelerle hedef konulması zamanı bilmeyen çocuk için sabırsızlığa sevk edecektir. Bu yüzden daha önceki " çocuklarda zaman kavramı kazanımı " yazımda belirttiğim kum saati uygulamasından faydalanılabilir.
👉 Aileyle oturulan bir akşam yemeği sofrasında, aile fertlerinin birbirini beklemeleri, herkes gelince yemeye başlamaları günlük yaşamdaki güzel bir sabır örneğidir. Unutulmamalıdır ki eğitim ailede başlamaktadır.
👉 Yaşam rutininde ev işlerine yardımcı olmasını isteyeceğimiz okulöncesi çocuğuna, küçük sorumlulular vererek sabır duygusunu destekleyebiliriz. Örneğin karışık halde verilmiş yemek kaşığı, tatlı kaşığı, çay kaşıklarını birbirinden ayırarak gruplamasını ve gösterdiğimiz hedefe koymasını isteyebiliriz. Sabırla ayıklamak, farklarına göre dizmek duygunun gelişimi noktasında güzel bir örnektir.
👉 Tohum çimlendirme etkinliği evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir uygulamadır.
_Tohumun büyüme safhalarını 3 yada 4 aşamada gösteren görseller elde edelim. _Tohumun başarılı bir şekilde sonraki aşamaya geçmesiyle elde ettiğimiz görseli tohumun yanına koyalım.
_Çocuk bir sonraki aşamayı karttan görecek ama zamana ihtiyacı olduğunu bilerek sabırla bekleyecektir.
_Son olarak tohumun toprakla buluşması olumlu bir pekiştireç olacaktır.

Sabır büyük bir erdemdir. Çocuklara her istediklerinin anında yapıldığı, alındığı durumlar ve olgular yerine onlara sabır duygusunu deneyimleyecekleri ve mutluluğu tadacakları bir yaşam hediye edin.
Sevgiyle Puantiyem'de kalın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...