Ana içeriğe atla

"Mış Gibi" Yapmak

 

Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren yaşadığı çevre ve dünyayı anlama anlamlandırma çabası içindedir. Yaşadıklarını, deneyimlediklerini, hissettiklerini hafızasına kodlamaya başlayan çocuk bu bilgileri davranış olarak ortaya koyma gayreti gösterir. İstendik davranışların çocukta görülmesi ancak ona bu davranış hakkında uygun rol model olma ile gerçekleşir. Gelişimin kalıtım, beslenme, aile, çevresel faktörlerden etkilendiği bilinmektedir. Bu bilgi doğrultusunda çocuğun kendini gerçekleştirmesi ancak bu ortamların sağlıklı işleyişi ile mümkün olabilmektedir. 

Çocuk kendini en samimi ve en içten olarak oyunlarında ortaya koymaktadır. Oyun çocuk için bir nevi kendini yansıtma aracıdır. "Mış gibi" yapma çocukların oyunlarında çok sık görülen bir durumdur. "Mış gibi" yapmak, sanki imiş gibi anlam taşıyan, bir rol üstlenmenin temel süreçlerindendir. Ayrıca dramanın olmazsa olmazlarındandır.

Çocuk evcilik, öğretmencilik, doktorculuk gibi oyun aktivitelerinde "mış gibi" yapar.

👉 Bu sayede daha önceden bildikleri ile yeni karşılaştığı durumlar arasında bağ kurmasına zemin hazırlar. 

👉 Yeni durumlara uyum sağlama becerisi desteklenir.

👉 Üst düzey bilişsel becerilere zemin oluşturur.

Örneğin, kendini anne rolünde gören çocuk, oyuncak bebeğini uyuturken bebeğine yaklaşımı ve uyutma şekli muhtemelen kendisine yapılan veya şahit olduğu bir durumu yansıtma şekli olacaktır. Bu aynı zamanda yansıtma özelliği taşımaktadır. Ebeveynlerin bu durumda, çocuklarını gözlemlemek adına oyunlarına dikkat etmeleri çocuğun gelişimini analiz etmek adına büyük önem taşır.


"mış gibi" yöntemini kullanarak evde neler yapabiliriz;

👉 Erken çocukluk döneminde okunan hikayelerde belirli durum yada olgularda hikayeyi keserek, _ sen olsan ne yapardın? gibi sorular sorabiliriz.

👉 Örneğin mevsimler konusunun konuşulduğu ev ortamında, ince bir tişört ile karlı bir gün dışarı çıksan ne hissedersin? Neden? soruları yöneltebiliriz.

👉 Evcilik oyunlarınızda rol değiştirerek sen annesin_ babasın, ben çocuğum diyerek evdeki rolleri yansıtmasını sağlayabilirsiniz.

👉 Çocuğun yaşına uygun bir görsel bulup inceledikten sonra görsele ait sorular yöneltebiliriz. Ağaçtaki kuş sen olsan, şimdi ne yapardın? _ kırmızı ışıkta geçen yaya sence neden bu şekilde davranıyor? gibi.

👉 Evde yapacağınız çeşitli maskeler ile ele alacağınız bir konuyu canlandırma çalışması yapabilirsiniz. Örneğin, sincap maskesi ile ormanların korunması konusu ile canlandırma yapabilirsiniz.

"mış gibi" yapmak aynı zamanda yaratıcılık ve yaratıcı düşünmeyi desteklemektedir. Özgün ürün ortaya koyabilme becerisi bu ortamları sağlamakla mümkündür. Sizlerde "mış gibi" yaparak çocuklarla ev aktivitelerinizi eğlenceli hale getirebilirsiniz 

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.

Yorumlar

  1. Harika 💙❤️

    YanıtlaSil
  2. Yine çok güzel bir yazı.oyunlar sırası da anne baba olan çocuklarda ebeveynleri kendilerini gözlemlenebileceğini ve bu doğrultuda güzel şeyler ekleyebileceğini bilmiyordum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...