Ana içeriğe atla

Çocuk Gelişiminde Tekerlemenin Yeri


Hepimizin hafızasında bir tane bile olsa tekerleme vardır. Belki annemizle söylediğimiz, belki aile büyüklerinden öğrendiğimiz tekerlemeler çocukluk döneminde nasıl bir etki alanına sahip, gelin beraber öğrenelim.
Çocukların kendini ifade etmeye başladıkları dönemde konuşmalarında bazı harf ve sesleri çıkarmada zorlandıklarına şahit oluruz. Konuşmanın akışı ve anlamında yaşanılan tıbbi sorunları bir tarafa bırakarak, dil gelişiminde ve dil öğrenme etkinliklerine katkısı olan tekerlemelerin faydalarını görelim.

Tekerlemelerin çocuklara faydaları nelerdir?

* Çocuklarda yeni öğrenme alanları oluşturur.
* Kelimeler arası bağı ve anlamları anlama kabiliyeti gelişir.
* Hafıza , ezber yeteneğini geliştirir.
* Sık tekrarla beraber etkin güzel konuşma zeminin oluşmasında katkı sağlar.
* Ses ve kelime ifadelerini güçlendirir.
* Kendini ifade etme becerisini destekler.
* Okulöncesi dönemde tekerleme etkinliklerine katılan çocuk, okuma_yazma süreçlerinde heceleme becerine daha kolay adapte olur.
* Başarma hissiyle beraber özgüven duygu desteği sağlanmış olur.

✓ Ancak unutulmamalıdır ki tekerlemeler çocuğun yaşına uygun zorluk seviyesinde olmalıdır. Çocuğun tekerlemeyi ezberlemesi konusunda bir tutum sergilemek yanlış olacaktır. Önemli olan farkındalık oluşturmaktır. Bu süreçte sadece dinlemesi, eşlik etmesi bile istenilen bir durumdur. 

Tekerlemelere hayat akışında nasıl yer verelim?

Bir hikayeye başlamadan önce, oyunların başında, uyku saati öncesinde yani hayatın akışı içerisinde yer vermek durumla beraber tekerlemeyi bağdaştırmalarını sağlayacaktır.

Haydi örneklendirelim,
Hikaye saatinden önce şu tekerleme söylenebilir;
Armudu taşlayalım
Dibinde kışlayalım
Dilerseniz çocuklar
Hikayemize başlayalım.

Oyunlarda oyuncu seçimlerinde şu tekerleme söylenebilir;
Oooo.. iğne battı, canımı yaktı.
Tombul kuş, arabaya koş
Arabanın tekeri, İstanbul'un şekeri
Hani bunun ilk sahibi.

Bir başka Tekerleme örneği;
Ebe ebe gel bize
Uzaktan vur elimize
Eğer vuramazsan ebesin ebe
Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi 
Bunu sana kim dedi?
Diyen dedi
On yedi
Yağlı böreği kim yedi 

Kolaylıkla çeşitlerine ulaşabileceğiniz tekerlemeler, etkinliklerinize eğlence katarken, diğer taraftan da çocukların gelişimine katkı sağlayacaktır.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.


Yorumlar

  1. Böyle güzel ve özel bilgilere her zaman ihtiyacımız var, iyi ki varsınız 🤍

    YanıtlaSil
  2. Böyle güzel ve özel bilgilere her zaman ihtiyacımız var, iyi ki varsınız 🤍

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir paylaşım emeğinize sağlık💕

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...