Ana içeriğe atla

Çocuk Hikaye Kitapları Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kitapların çocuk gelişimindeki etkileri saymakla bitmez. Bu konuda önemli başlıkları ele almak istiyorum. 0_36 ay bebeklerin beyinlerinde nöronların en hızlı bağlantı kurduğu dönemdir. Bebeklerin özellikle alıcı dil döneminde yani ifadeye geçmedikleri ancak tüm bilginin kodlandığı dönemde seslere karşı oldukça duyarlıdır. 0_3 aylık dönemde bile bebek annesinin sesini tanır. Konuştuğunda dikkatini toplar. Doğumdan itibaren çocuğa sağlanacak çeşitli uyaranlar arasında kitaplar ilk sıralarda yer almaktadır. Çünkü konuşmanın farkındalığı, seslerin ayrışması, kelime oluşumu ve ifade, uygun koşulların ve gelişimin tamamlanmasıyla sağlanır.

Çocuklarda Kitap seçimi nasıl olmalı?

* Kitaplarda sade ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır.
* Okulöncesi çocuğun gelişimine paralel olarak görseller ön plandadır. Resimlerin anlatılanlara örtüşmesi ve görselin anlaşılır, yazılardan daha fazla bir alan kaplaması önemlidir.
* Resimlerin çocukları korkuya sevk etmemesi, karakterlerin bu doğrultuda tasarlanması ve yansıtılması yerinde olacaktır.
* Bebeklik döneminde ince motor gelişimi doğrultusunda kitap sayfalarının kalın ve az bölümden oluşması önemli hususlardandır.
* Dokun _ hisset kitapları sayesinde çocukların farklı gelişim alanlarına yönelik kitaplarda tercih edilebilir.
* Hikayelerin uygun davranışı geliştirme anlamında etkileri vardır. Bu anlamda kitap akışında istenilen değer yada amaç çocukların gelişim düzeyine uygun olarak sade biçimde ele alınmalıdır.
* Hikayede kullanilan dil oldukça önemlidir. Argo, şiddet içeren dilden uzak kalınarak örnek oluşturacak bir dil tercih edilmelidir. 
* Hikayenin akışı dikkat çekici olmalıdır. Bu konuda görseller ön plandadır.

Hikayelerin sesleri taklit etme, fikir alışverişinde bulunma, kuklalar ile anlatma, canlandırma gibi etkinliklerle desteklenmesi çocukların dikkatini çekeceği gibi odaklanma, dikkat süresini uzatma, yaratıcılık gibi sayısız etkileri vardır. Bir sonraki yazımda kitapların çocukların gelişimine etkilerini ayrıntılı olarak ele alacağız.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın..


Yorumlar

  1. Gerçekten çok ilgi çekici ve olağan üstü anlatım yapısı var tavsiye ederim çok memnun kaldım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...