Ana içeriğe atla

Çocuklara Küresel Eğitim Nasıl Verilir?

Küreselleşmeyle beraber hızla gelişen ve değişen dünyaya uyum sağlayan, sorunları algılayan, haklarını ve başkalarının haklarını savunabilen, inisiyatif kullanabilen bireyler yetiştirmek, günümüz dünyasının en önemli bireysel özelliklerindendir. Topluma karşı duyarlı olan, sorunları algılayan ve çözüm önerileri üretebilen birey evrensel düzeyde gelişmişlik gösterir. Bu gelişmişlik düzeyi de çocuklara küresel eğitimin verilmesiyle mümkündür.
💯 Elise Medhus'un kitabında yer verdiği gibi "Bir çocuğun kahraman olması için savaşa girmesi gerekmez, herkese yetmeyeceğini gördüğünde pasta sevmediğini söylemesi de yeterlidir."

Topluma karşı duyarlı çocuk hangi konular hakkında farkındalık sahibidir?

👉 Ekolojik dengede görülen sorunların farkındadır.
👉 Tüketim çılgınlığı,
👉 İklim sorunu,
👉 Su sorunları
👉 Ekran bağımlılığı,
👉 Enerji tasarrufu vb.

Bu Farkındalığı Nasıl Sağlayabiliriz?

🌟 Bu başlığın en önemli değeri "sorumluluk"tur.
🌟 "Çocuklarda sorumluluk değeri nasıl kazandırılır." adlı yazımda ayrıntılı olarak yer verdiğim gibi günlük yaşam aktivitelerinde çocuklara sorumluluk vererek sürece başlayabiliriz.
🌟 Yatmadan önce ışıkların kontrolünü çocuğunuza verdiğinizde, sorumluluk duygusunu destekleyeceğiniz gibi enerji tasarrufu hakkında yapacağınız bilgilendirme, duyarlılık düzeyi için oldukça önemlidir.
🌟 Evden çıkarken muslukların kontrolünü çocuğuna verdiğinizde, iklim değişikliği ve su sorunu hakkında bilgi verebilir, bu konudaki farkındalığını sağlayabilirsiniz. 
👉 Yani sorumluluk duygusunu tecrübe etmesini sağlarken, yaşına uygun gördüğünüz bir konuda fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Böylece çocuğun yaşam akışında sorunlara karşı duyarlı olmasını ve çözüm önerileri getirebilmesinin temellerini oluşturan bir tutum sergilemiş olursunuz.
🌟 Birikim yapmasına fırsat tanınması, 
🌟 Yetiştirdiğiniz bir tohumu toprakla buluşmasını sağlayarak, yağmurlu bir günde bir kapta su biriktirip, yetiştirmekte olduğunuz bitkinin örneğin 1 aylık su ihtiyacını karşılamanız bir çok kazanımı aynı anda deneyimleme fırsatını doğuracaktır.

Bu Yaklaşımla Çocuk Hangi Özelliklere Sahip Olur?

💫 Kendini ve çevresini tanıyan,
💫 Yaşamanında karşılaştığı sorunlar karşısında yılmadan durabilen ve bu sorunlara çözümler bulabilen,
💫 Çok yönlü düşünme becerisine sahip olarak, yaşam akışında başarıya kolay ulaşabilen,
💫 Sorumluluk değeri ile başladığı bir işi bitirebilen,
💫 İletişim ve ikna gücü yüksek, 
💫 Duyarlı, yardımsever kişilik özelliklerine sahip birey olurlar.

Dünya insanı yetiştirmek bugün hem toplumun hemde ulusların en büyük arzusudur. Yaşanılabilir bir dünya için, aktarmak istediklerinizi, çocukların yaşına uygun olarak tecrübe etmesine fırsatlar tanıyın.

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.
  

 
 

Yorumlar

  1. Daha yaşanası toplumlar için birlikte el ele. Teşekkürler ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...