Ana içeriğe atla

Çocuklarla Doğru İletişim Kurabilmek


Çocukların kendilerini ifade etmesi, haklarını savunabilmesi, özgüvene sahip olması tüm ebeveynlerin isteklerindendir. İletişim becerileri içinde uygun ve doğru yaklaşımlarla bu becerilere sahip olmasına yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz? Bugün size çocuklarla doğru iletişim kurmanın önemli bir kaç basamağında bahsetmek istiyorum. Çocuğun öz benlik gelişiminde öncelikli olarak kendini değerli hissetmesi, ebeveynleri tarafından bu hissin desteklenmesi önemli başlıklardandır. İletişim esnasında çocukla göz teması kurmak atlanmaması gereken bir noktadır. Okulöncesi dönemde dünyayı anlama ve anlamlandırma çabası içinde olan çocuğun, ebeveynleri tarafından dinlenmesi, söylediklerinin ciddiye alınması ve çocuğa uygun tepkinin verilmesi, çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır. 


 İletişim Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli

👉 Çocuğunuz size bir aktarımda bulunacağı zaman, çocukla göz teması kurmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun boyu orantısında çömelebilirsiniz. 
👉 Konuşmanın akışı içerinde çocuğun yaşı ve gelişimine uygun tepkiler verin.
👉 O sırada bir işiniz varsa uygun bir dille anlatın. "Seni dinlemek  ve dikkatimi sana vermek istiyorum. Ancak bu işimin bitmesi için bana zaman verir misin?" Zaman kavramını bilmeyen çocuk için, daha önce belirttiğim; "çocuklarda zaman kavramı kazanımı" adlı yazımdaki gibi kum saati, saatin yelkovan'ından yararlanabilirsiniz.
👉 iletişimi çift yönlü tutmaya gayret edin. Bu tutumunuz iletişim becerisini daha güçlü hale getirecektir. 
👉 Konuşmanın devamı, duyguların aktarımı için olumlu ifadeler kullanın, rencide edici, alay edici tutumlardan uzak durun.
👉 Duygusal olarak ihtiyacı olduğunu fark ettiğiniz durumlarda başını okşama, sarılma gibi bedensel temaslarda bulunarak çocuğun rahatlamasını sağlayın.
👉 Sen dili yerine ben dilini kullanın. Örneğin, "televizyonun sesini kıs yerine, televizyonun sesi çok yüksek rahatsız oluyorum." şeklinde uyarılarda bulunun.
Her şeyden önce iletişim yoluyla çocuğunuzu dinleyerek ona vakit ayırarak, ona değerli olduğunu hissettirebiliriz. Böylece iletişim gücü yüksek, duygularını rahat ifade edebilen bireyler yetiştirme yolunda büyük adımı atmış oluruz. 

Sevgiyle Puantiyem'de kalın.

Yorumlar

  1. Teşekkürler Emeğinize sağlık güzel ve faydalı bilgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bilgiler teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Sorumluluk Değeri Nasıl Kazandırılır?

Sevgili ebeveynler, sevgili meslektaşlarım; Toplumun geleceği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve onlara insani değerler kazandırmak bugün tüm toplumun en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu genel amaç çerçevesinde çocuğun kendisine ve topluma yararlı birey olmasını sağlayan en temel değerlerden biri de hiç şüphesiz sorumluluk değeri nin bireye kazandırılması dır. Unutulmamalıdır ki değer eğitimi ailede başlamaktadır.  Günümüzde teknolojinin yansımaları ile ebeveynler değerlerin çocuğa nasıl aktarılacağı noktasında örnek uygulamalara ihtiyaç duymaları beni bu yazıya yönlendirdi. Değer eğitimi soyut bir kavramdır. Soyut kavramların okulöncesi dönemde çocuğa aktarılması yaşına ve gelişim düzeyine uygun olan etkinliklerle kazandırılabilir. Çocuk okulöncesi dönemde aileyi, çevreyi taklit ederek uygun davranışı geliştirir. Bu anlamda bizlerin birer yansıması olan çocuklarımıza uygun rol model olmak ilk sırada yer almaktadır. Sorumluluk, bireyin yaşamı...