İletişim Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli
👉 Çocuğunuz size bir aktarımda bulunacağı zaman, çocukla göz teması kurmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun boyu orantısında çömelebilirsiniz.
👉 Konuşmanın akışı içerinde çocuğun yaşı ve gelişimine uygun tepkiler verin.
👉 O sırada bir işiniz varsa uygun bir dille anlatın. "Seni dinlemek ve dikkatimi sana vermek istiyorum. Ancak bu işimin bitmesi için bana zaman verir misin?" Zaman kavramını bilmeyen çocuk için, daha önce belirttiğim; "çocuklarda zaman kavramı kazanımı" adlı yazımdaki gibi kum saati, saatin yelkovan'ından yararlanabilirsiniz.
👉 iletişimi çift yönlü tutmaya gayret edin. Bu tutumunuz iletişim becerisini daha güçlü hale getirecektir.
👉 Konuşmanın devamı, duyguların aktarımı için olumlu ifadeler kullanın, rencide edici, alay edici tutumlardan uzak durun.
👉 Duygusal olarak ihtiyacı olduğunu fark ettiğiniz durumlarda başını okşama, sarılma gibi bedensel temaslarda bulunarak çocuğun rahatlamasını sağlayın.
👉 Sen dili yerine ben dilini kullanın. Örneğin, "televizyonun sesini kıs yerine, televizyonun sesi çok yüksek rahatsız oluyorum." şeklinde uyarılarda bulunun.
Her şeyden önce iletişim yoluyla çocuğunuzu dinleyerek ona vakit ayırarak, ona değerli olduğunu hissettirebiliriz. Böylece iletişim gücü yüksek, duygularını rahat ifade edebilen bireyler yetiştirme yolunda büyük adımı atmış oluruz.
Sevgiyle Puantiyem'de kalın.
Teşekkürler Emeğinize sağlık güzel ve faydalı bilgiler
YanıtlaSilÇok güzel bilgiler teşekkür ederim
YanıtlaSil