Çocuk evcilik, öğretmencilik, doktorculuk gibi oyun aktivitelerinde "mış gibi" yapar.
👉 Bu sayede daha önceden bildikleri ile yeni karşılaştığı durumlar arasında bağ kurmasına zemin hazırlar.
👉 Yeni durumlara uyum sağlama becerisi desteklenir.
👉 Üst düzey bilişsel becerilere zemin oluşturur.
Örneğin, kendini anne rolünde gören çocuk, oyuncak bebeğini uyuturken bebeğine yaklaşımı ve uyutma şekli muhtemelen kendisine yapılan veya şahit olduğu bir durumu yansıtma şekli olacaktır. Bu aynı zamanda yansıtma özelliği taşımaktadır. Ebeveynlerin bu durumda, çocuklarını gözlemlemek adına oyunlarına dikkat etmeleri çocuğun gelişimini analiz etmek adına büyük önem taşır.
"mış gibi" yöntemini kullanarak evde neler yapabiliriz;
👉 Erken çocukluk döneminde okunan hikayelerde belirli durum yada olgularda hikayeyi keserek, _ sen olsan ne yapardın? gibi sorular sorabiliriz.
👉 Örneğin mevsimler konusunun konuşulduğu ev ortamında, ince bir tişört ile karlı bir gün dışarı çıksan ne hissedersin? Neden? soruları yöneltebiliriz.
👉 Evcilik oyunlarınızda rol değiştirerek sen annesin_ babasın, ben çocuğum diyerek evdeki rolleri yansıtmasını sağlayabilirsiniz.
👉 Çocuğun yaşına uygun bir görsel bulup inceledikten sonra görsele ait sorular yöneltebiliriz. Ağaçtaki kuş sen olsan, şimdi ne yapardın? _ kırmızı ışıkta geçen yaya sence neden bu şekilde davranıyor? gibi.
👉 Evde yapacağınız çeşitli maskeler ile ele alacağınız bir konuyu canlandırma çalışması yapabilirsiniz. Örneğin, sincap maskesi ile ormanların korunması konusu ile canlandırma yapabilirsiniz.
"mış gibi" yapmak aynı zamanda yaratıcılık ve yaratıcı düşünmeyi desteklemektedir. Özgün ürün ortaya koyabilme becerisi bu ortamları sağlamakla mümkündür. Sizlerde "mış gibi" yaparak çocuklarla ev aktivitelerinizi eğlenceli hale getirebilirsinizSevgiyle Puantiyem'de kalın.
Harika 💙❤️
YanıtlaSilYine çok güzel bir yazı.oyunlar sırası da anne baba olan çocuklarda ebeveynleri kendilerini gözlemlenebileceğini ve bu doğrultuda güzel şeyler ekleyebileceğini bilmiyordum
YanıtlaSil